Rafaël ontrafeld

Posted 6 years ago / C72

Nederland blijkt drie tekeningen van Rafaël (1483-1520) rijker te zijn. Dat is de conclusie van het uitgebreide onderzoek dat heeft plaatsgevonden voor de tentoonstelling Rafaël in Teylers Museum. Tijdens de allereerste tentoonstelling die in Nederland aan deze ster van de Italiaanse Renaissance wordt gewijd (van 28 september t/m 6 januari 2012) krijgt de bezoeker een breed overzicht van Rafaëls glansrijke carrière en maakt kennis met zijn werkwijze.

Een vernieuwend onderdeel van de tentoonstelling is ‘Rafaël ontrafeld’. In een CSI-achtige multimediale opzet wordt op zoek gegaan naar Rafaëls specifieke werkwijze en stijl. Wanneer is een tekening wel of geen Rafaël? Hoe kijken de specialisten ernaar? En wat vindt de bezoeker ervan?

Voor deze expositie heb ik de karakterstemmen van Paus Julius II (bewonderaar en opdrachtgever van Rafaël) en Giulio Romano (de beste leerling van Rafaël) en voice-over Sandra van Berkum opgenomen, gemonteerd en afgewerkt voor zaalversterking. Op de audiomontage zijn de portreten van de Paus Julius II en Giulio Romano met fraaie animatie-techniek ‘levend gemaakt’ door HollandCentraal. De tentoonstelling Rafaël heeft voor een bezoekersrecord gezorgd. Directeur Marjan Scharloo: “We zijn heel erg blij dat 87.000 bezoekers zo hebben genoten van de meesterwerken van Rafaël.”